De Reine Astrid werd in 1957/58 gebouwd bij Cockerill Hoboken als yard nummer 785. Op 25 juli 1957 liep het schip van stapel en werd op 30 april 1958 geleverd. In mei 1958 werd het schip in dienst gesteld. Het was de eerste maalboot die met stabilisatoren was uitgerust.
In 1972 strandde de RA in Dover maar kon op eigen kracht terug vlot geraken.
In de winter van 1976/77 werd het promenade deck nog dicht gemaakt om meer beschutte ruimte aan de passagiers te bieden. In 1978 werd het schip nog enkel in de zomer gebruikt.
Dagelijks vertrok het schip in de zomer vanuit Oostende post 3 of 4 paketbotenkaai volgeladen met de internationale treinreizigers. De afvaarten gaven aansluiting met de internationale treinen die s’morgens in Oostende aankwamen. Ik herinner me nog goed de nummers van de treinen 218 en 224.Dit was een hele operatie gezien de reizigers een massa bagage mee brachten. De treinen kwamen aan omstreeks 9u00 en 9u30 en het schip diende om 10u00 te vertrekken. Deze afvaart ging altijd naar Dover Western Docks waar ook de treinen verder aansluiting gaven naar London. Terzelfdertijd was er ook een afvaart om 10u05 naar Eastern Docks met auto's. In geval van te groot aantal reizigers en laatkomers werden een aantal voetgangers op de 10u05 ingescheept die dan in Dover met bussen naar het station dienden gebracht.
Voor de terugreis vanuit Dover WD bracht men ook massaal voetgangers mee voor de internationale treinen (treinen 219 en 225) vanuit Oostende. Zo ook terug de behandeling van veel bagage.De mensen op de kaai dienden dan ook telkens alle handen uit de mouwen te steken om de afvaart of vertrek van de treinen niet te vertragen.
Vele malen werden deze passagiersschepen volgeladen tot de maximum capaciteit.
In 1981 werd het schip in reserve gelegd en in de winter 81/82 omgebouwd door de K.M. De Schelde tot een drijvende terminal voor de Jetfoils die in dienst gingen komen.
Ik herinner me nog een moment van drukte wanneer er mensen op de kaai van het zeewezendok ter hoogte van de Reine Astrid tegen elkaar stonden te schreeuwen. Blijkbaar waren dit de mensen van de Nederlandse onderneming die hadden moeten vaststellen dat er heel wat van scheepsmemoralia van de Reine weggenomen waren. Zo waren bvb het kompas en andere waardvolle stukken reeds verdwenen.
Op 30 mei 1983 werd het ponton dan naar Dover Western Docks gesleept om als terminal dienst te doen voor de opvang van de Jetfoil reizigers. Al snel kreeg het ponton de naam “Walibi” bij het Rmt personeel.
In februari 1992 diende het ponton wegens het nieuwe poolakkoord naar Ramsgate gesleept en daar in dienst gesteld. Tijdens een storm van 20 februari 1996 liep het ponton schade op en diende één week uit dienst gehaald voor herstellingen. Er waren dan ook geen Jetfoil afvaarten voor die week.
Na het stopzetten van de Rmt is de terminal in april 1997 verkocht aan Tracomax Shipping in Spanje voor de sloop.