De Prins Albert is te Hoboken bij Cockerill Yards gebouwd als nummer 887. Op woensdag 14 september had de lancering plaats. Het schip kon op 28 februari 1978 worden afgeleverd en ging op 15 maart in dienst. Het schip kon 1200 reizigers, 250 auto’s en +/- 30 stukken vracht vervoeren.
In januari 1986 ging de Prins Albert opnieuw naar de werf voor een jumbolisering zoals de PME en PMC. Op 17 mei 1986 keerde de PA terug en kwam de dag erop terug in dienst. Met de verbouwing konden nu 374 auto’s of 68 stukken vracht worden geladen.
In 1990 werd de cinema aan boord geplaatst. Na de rapporten van doorlichting besloot de Rmt om de service aan boord uit te breiden met diverse bijzonderheden. Behalve de cinema werd er ook aan boord van de Prins Albert in 1989 een disco bar geplaatst. Later kwam daar ook de Admiral Class bij.
Omdat ik al een hele tijd uitkeek naar een goeie kans om te kunnen gaan varen bleek dit een mooie reden om mezelf kandidaat te stellen voor DJ. Mijn vraag tot varen was steeds afgewezen maar deze maal leek het me haalbaar. Reeds in die tijd was de Rmt door de Minister een wervingstop opgelegd. De inrichter muzikant Dirk had de toelating gekregen om een installatie aan boord van de Prins Albert met een kleine dansvloer in het voorschip op het hoofddek te plaatsen. De installatie was voorzien van een Peavey versterker, geluidsboxen, mengpaneel, twee auto cd-spelers en een tape deck. Den Dirk had met de middelen dat hem beschikbaar waren gesteld toch een degelijk iets in elkaar kunnen steken. De barman was minder gelukkig want die kon de klanten moeilijk verstaan als we daar volle petrol bezig waren. Later kwam er ook een Disco Bar op de Reine Astrid achteraan.
Na de nodige opleidingen en behalen van sloepbrevet om te mogen varen leek het zover. Op die manier kon ik gaan varen als controleur, wat meer verdienen en ondertussen voor de nodig animatie zorgen aan boord. Dat had soms heel veel succes en soms dienden we de muziekkeuze aan te passen aan de weersomstandigheden. Bij zwaar weer was dat namelijk nogal op en neer gaan in het voorschip op die DJ stoel. Maar ja, die lol moesten we erbij nemen. Bij een woelige overtocht hebben de reizigers geen zin om te dansen. Een muziekkeuze waarmee de aandacht van het heen en weer gaan van het schip kon weghalen was dan de opdracht. I am sailing van vriend Rod Stewart werd even weggestopt.
Nog de zomer van 1989 kon ik als controleur in ploeg 4 van de Prins Albert gaan varen. Een toffe ploeg en voor mij een mooie kans dat ik graag met twee handen aannam.
De Prins Albert deed destijds de reizen uit Oostende van 23u59 en 13u45. Voor deze laatste hadden we de treinreizigers mee voor London en gingen eerst in Dover Western Docks deze reizigers lossen om daarna naar Eastern Docks te verhalen voor het lossen en laden van voertuigen. Na de lading in ED ging de PA terug naar WD om de treinreizigers terug op te halen. Als controleur bleef je dan in Western Docks om de controle van de treinreizigers te doen.
Na het seizoen kreeg ik af en toe een reis als DJ, Ass. Purser of Club Class en kon ook dienst doen op de kaai als adjunct kaaiofficier. Als je zoals ik van variatie houd was dit puur geluk. Dit tot de Prins Filip in de vaart ging komen en samen met de Purser en assistent PA een vaste ploeg op de Prins Filip werd aangeduid als hutman. Het geluk kon niet meer op.
Op 1 januari 1994 is het de Prins Albert die de eerste reis naar Ramsgate mag maken voor Rmt. Ook met de sluiting is het de Prins Albert die de laatst reis doet. Ik herinner me nog na de PA als tweede schip de reis naar Ramsgate te hebben gemaakt en hoe men daar op een amateuristische wijze het schip uit Oostende diende te lossen. Aan de uitrit in het voorschip kwam na het openen van de hekdeur een kraantje aangereden met een gebogen smal brugje dat op de losbrug en schip werd geplaatst. Door de beweging van het schip leek me dat heel gevaarlijk om schade aan de voertuigen te veroorzaken. Maar toch men stelde alles in het werk om de nieuwe samenwerking zo goed als mogelijk op te starten. Het blijkt een samenwerking van korte duur te zijn geworden als de Rmt aankondigd te gaan sluiten.
Na de sluiting eind april 1997 gaat ook de PA naar Duinkerke gaan liggen in afwachting tot de verkoop doorgaat. Dat werd Hawthorn Shipping C° Ltd Cyprus.
In juni 1998 word de PA gecharterd door Sally Line Finland en word ingezet op de lijn Duinkerke- Ramsgate. Hier krijgt de Prins Albert de nieuw naam “Eurovoyager” en word helemaal wit geschilderd.
Eind november 1998 stopt ook de lijn Ramsgate-Duinkerke en gaat de Eurovoyager terug naar Delian Shipping om tegen het einde van de novembermaand over te gaan naar Trans Europa Shipping en ingezet tussen Oostende en Ramsgate. Ja, inderdaad zowel PMC en PA hebben nog heel wat voor onze ogen de haven van Oostende in- en uit gevaren.
Wanneer ook Trans Europa Ferries ermee stopt gaat het schip in handen van Ege Gemi Sokum AS Turkeye en beland op 30 april 2012 op de stranden van Aliaga voor afbraak.